Üretimdeki püf noktalar: Beslenme Nasıl olmalı? Vitaminler ve Hayvansal Proteinlerde Kullanım Sıklığ
- Sukuşları
- 16 Mar 2017
- 1 dakikada okunur

Ördek ve Kazlar omnivordur. Yani hem etçil hem de otçuldur. Hem bitkisel hem de hayvansal besinleri yerler. Birçok tür doğal ortamlarından kaynaklanan beslenme alışkanlıları edinmiştir.
Üreticiler genellikle iki tip beslenme yöntemini kullanırlar. Tahıllar (Mısır, buğday, arpa, yulaf, pirinç) ve yem sanayilerinin üretmiş olduğu hazır yemler (toz ve pelet yemler). Yem sanayilerinin ürettiği yemler doğal ortamda hayvanların ihtiyaç duydukları çoğu besini içlerinde barındırmaktadır. Bir çok yem firmasının farklı içerikli yemleri mevcuttur. Ördek ve kazlar için tavuklarda kullanılan yemlerin yanı sıra sadece ördek-kaz yemleri de bulunmakta. Bu sebeple pelet yemler için iyi bir araştırma gerekmekte. Ördek ve kazlarda dönemsel protein ihtiyacı söz konusudur. Yani üreme döneminde ihtiyaç duyulan protein miktarı, bir diğer dönemde arta da bilir azala da bilir. Üreme döneminde protein seviyesinin en az %17 olması önerilir. Başlangıç ve gelişim süresinde ise %20, üreme dışı ve normal dönemde ise en az %14 oranlarında protein ihtiyacı duyulmaktadır.
Birçok tür doğal ortamlarından kaynaklanan beslenme alışkanlıları edinmiştir.

Bahsettiğimiz karışımlar diyet için gerekli olan oranları içlerine barındırmaktadır. % kaç protein olduğunu, ne kadar içerdiğini pelet yemlerde yer alan açıklamalarda bulmak mümkün. Fakat ne var ki çoğu kimse sukuşlarına salt tahıl; buğday, mısır, arpa ve pirinç gibi sunmaktadırlar. Biz ise yıl boyu karışımları tercih ediyoruz. Yani karışımlarda dönemde ihtiyaç duyulan tüm besinlerden oluşan bir çeşitlilik sunmamız gerektiğini söyleye biliriz. Şubat’tan Eylül’e kadar olan sürede mutlak surette mısır kırığı veya pirinç kırığı ayrıca buğday ve yulaf karışımlarda kullanılmalıdır. Kış aylarında ise karbonhidrat ihtiyacı fazla olacağından, karbon hidrat açısından zengin olan mısır mutlaka verilmelidir. Bunların yanı sıra sukuşları için, yulaf, darı, arpa ve çavdar da kullanılmaktadır. Yemlikle temiz tutulmalı, yemler asla yerlere dökülmemeli. Hayvanların dışkılarına bulaşmaması bu konuda önemlidir.
Comments