top of page
Ara

Hobicilik ve Ülkemizde Hobicilik Mevzuatı Hakkında Merak Edilenler

  • Yazarın fotoğrafı: Waterfowls Sukuşları
    Waterfowls Sukuşları
  • 17 Mar 2017
  • 2 dakikada okunur


Bu konu çoğu kimse tarafından merak edilen ancak yetkili kurumlar da dâhil olmak üzere çoğu kimsenin hakkında net bir bilgiye sahip olmadığı bir konudur. Avrupa’da bu konu bizden daha kapsamlı ve daha kolay bir şekilde. Bu konu “Hobi Olarak Canlı Av ve Yaban Hayvanı Barındırılması ile Ürünlerinin Bulundurulması ve Koleksiyonculuğu” başlığı altında yönetmelikte yer almaktadır. Söz konusu mevzuatın 45. maddesinde şöyle yer almakta: "Yürürlükte olan mevzuata ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere ters düşmemek şartı ve bunların ticaretini yapmamak kaydıyla, gerçek ve tüzel kişilerin evlerinde ve işyerlerinde yırtıcı, saldırgan ve zehirli türler hariç tüm memelilerde ve sürüngenlerde; yavrular dâhil on bireyi, kanatlılarda; yavrular dâhil elli bireyi geçmeyen sayıda birey barındırılmasını ve bunların bakımının üstlenilmesini ifade eder". Söz konusu madde de kanatlılarda; yavrular dâhil elli bireyi geçmeyen sayıda hayvan bakılacağını ifadesi yer almaktadır.


Sırasıyla ele alalım şimdi; Av ve yaban hayvanı bulunduracağı ilin Orman ve Su işleri Bakanlığı İl Şube Müdürlüğü’ne müracaat edilir. İlk başvuru esnasında bazı belgeler istenecektir. Bu belgeler, Başvuru Dilekçesi ve Tür Listesi Formu’ndan oluşmaktadır. Bu belgelerin içerisinde yer alan Tür Liste Formu, hobi amaçlı barındırılacak türlerin neler olacağını göstermektedir. Bulundurulacak türlerin Türkçe, İngilizce ve Latince (Bilimsel Adla) olarak adları forma doldurulmaktadır.

Bu adı üstünde ilk başvurudur. Başvurunun Genel Müdürlüklerce uygun görülmesi sonucunda başvuru sahibi 30 gün içerisinde istenen belgeler ile il şube müdürlüğüne başvurur.


Peki ne gibi belgeler gereklidir?

Başvuru yapıldı. Tür Liste Formu sunuldu, uygun görüldükten sonra artık il şube müdürlüğü belgeleri ister. Bu belgeler; Yabancı türlerin

yasal yollarla elde edildiğine dair; proforma fatura, fatura, tür sözleşme ek listelerinde yer alıyor ise CITES belgeleri ve benzeri belgeleri ve bunların yanı sıra hükümet veteriner hekiminden onaylı veteriner sağlık raporunudur.

Bulundurma Belgesinin Düzenlenmesi


İl şube müdürlüğü; yerinde inceleme yaparak, av ve yaban hayvanlarının yasal yollarla elde edildiğine kanaat getirdikten sonra, her av ve yaban hayvanı türünün tüm bireyleri için bir adet Av ve Yaban Hayvanı ile Ürün Bulundurma Belgesi düzenler.


Hobi amaçlı hayvan barındıranlar; üreyen ve ölen hayvanları kaydedilmesi için bildirmeleri gerekmektedir. Hibe belgesi hakkında ise söz konusu mevzuatta şu yer almakta: "Hibe edilen türün il müdürlüğü tarafından Av ve Yaban Hayvanı ile Ürün Bulundurma Belgesine iĢlenmesinden sonra bu belgenin bir sureti hibe edilen kişiye verilir". Bu hibe belgesi ile hayvanı barındıracak kişi de aynı yolu izleyerek Hobi amaçlı hayvan barındırma belgesine müraacat edebilir. Önemli olan esas konuda bu amaçla hayvan barındıranların, bu canlılar için asgari yaşama ortamı sunmaları çok önemlidir.



 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page