top of page
Ara

Tepeli Tarak Diş (Hooded Merganser / Lophodytes cucullatus)

  • Yazarın fotoğrafı: Waterfowls Sukuşları
    Waterfowls Sukuşları
  • 24 Mar 2017
  • 2 dakikada okunur

Türün popülasyonunun arttığı ve geniş bir alana yayıldığı ve halen daha artış gösterdiği kayıtlarda yer almaktadır. Üreme sezonunda, adından da anlaşılacağı üzere erkekler tepeleri kabarmış, gösterişli bir hal alırlar. Tepe uçları, yüzü ve sırt kısmı siyah, yüzünün gerisi ve siyah sınırın iç kısmı beyazdır.

Göğüs tüyleri beyaz ancak siyah bir batla bölünmektedir. Yanları kahvemsi, kanat uçları ise siyah ve beyaz çizgilerden oluşur. Üreme sezonu dışıda ise erkek aynı dişiye benzerlik gösterir. Fakat daha dişiye oranla daha parklak ve kanatlardaki beyazlık daha fazladır. Gagası siyah, ayaklar da koyu gridir. Dişi de sıklıkla bir tepeye sahiptir. Ancak bu tepe erkekteki olduğu gibi gösterişli ve iri değildir. Renkler daha mattır. Genelde dişilerin tüyleri kahvemsi gri rengindedir. Dişilerde de kanat örtüleri uzun beyaz şeritlerden oluşur. Gagaları ve ayakları yeşilimsi kahverengidir.

Kuşane Kültüründe (Aviculture) Tepeli Tarakdişi

Tepeli Tarakdişler kuşhane kültüründe oldukça renkli görsellikler sunduğu için çoğu üretici tarafından tercih edilmektedir. Yuvalık standartları diğer ağaç ördekleri ile aynıdır. Mandarin ve Karolin ördeklerinde kullanılan yuva tipleri bu tür içinde oldukça faydalı olmaktadır. Yuvalık taban malzemesi olarak iri kıyım talaş ya da kuru mera otu kullanıla bilir. Taban malzemesi yuvalığın tabanından yaklaşık 10 cm civarı doldurulmalıdır. Tepeli Tarak Dişler de ağaç ördekleri gibi yumurtalarını saklarlar. Üreme sezonu genelde Nisan – Haziran ayları süresincedir. Ancak ülkemizde bu süre daha erken olabilmekte.


Yaklaşık 8-12 adet yumurta yapmaktadırlar. Kuluçka süreleri ise 27-28 gün civarını bulmaktadır. Sadece tohum ve yeşillik ile beslemek yeterli olmayacaktır. Solucan, unkurdu ve balık verilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde güçsüz düşecekler ve bu durum ölümle sonuçlanacaktır. Özellikle üreme dönemine beslenmelerine çok iyi dikkat edilmelidir. Bolca temizsu ve derin havuzlara ihtiyaç duymaktadırlar. Temiz ve bol su üreme için oldukça önemlidir.

Yavru bakımında dikkat edilecek önemli husurlardan biri de beslenmedir.

Avrupa da suni kuluçka ile çıkartılmış yavruların ısıtıcı altında küçük küvetli havuzlarda canlı balık yakalayarak beslendikleri görülmüştür. Çok iyi dalıcı tür olması yanı sıra çok iyi bir avcıdırlar. Diğer tarak dişlerde olduğu gibi çok iyi yavru baktıkları bilinmektedir. Midye ve deniz kabukluları yanı sıra sülük ve türlü böcekleri de yedikleri bilinmektedir. Yine doğada, kerevitler, kurbağalar ve diğer su canlılarını yemek için dalış yapmaktadırlar. Yavruların gelişim süreci iyi beslenmesi gerekmektedir. Suları sürekli taze tutulmalı. Su içerisinde bula bilecekleri yiyecekler zaman zaman verilmeli. Ara sıra su mercimeği takviyesi yapılabilir. Ancak hayvansal besinler yaşamlarını sürdüre bilmeleri için mutlaka sağlanmalıdır. Ve son olarak ta şunu eklemekte fayda var. Tepeli Tarak Dişler karma kuşhanelerde sorunsuz bir şekilde bakılmaktadırlar. Kendilerinden iri olmayan türlerle bir arada tutulması daha uygun olacaktır.



 
 
 

Comments


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page